Het melkgebit, wees er zuinig op

Ouders van kleine kinderen kunnen de meest uiteenlopende ideeën hebben over hoe een melkgebit goed en gezond gehouden kan worden. De meest opvallende misvattingen over poetsen en gaatjes daarom maar eens op een rij.

Een melkgebit poetsen is pas nodig wanneer alle tanden zijn doorgekomen.
Het tegenovergestelde is waar. Op het moment dat een nieuwe melktand zichtbaar wordt is het glazuur nog niet zo hard. Er kunnen nog steeds mineralen opgenomen worden uit speeksel en tandpasta. De hierin verwerkte fluoride maakt net doorgekomen tanden sterker. Het is dus wel van belang om bij kinderen direct te beginnen met poetsen zodra de melktanden verschijnen

Mijn kind vertikt het om te poetsen.
Zeker de helft van de kleintjes heeft geen zin om tanden te poetsen. Een liedje, mooi verhaal of spelletje kan helpen het wel leuk te maken. In ieder geval hoort het bij de dagelijkse routine, net zoals wassen, eten en slapen. Gewoon volhouden dus, zonder er een enorm drama van te maken. Vanaf een jaar of drie snappen ze het hoe en waarom van het tandenpoetsen veel beter en zal het dagelijks terugkerend ritueel meer en meer vanzelf gaan.

Elektrisch poetsen is alleen voor volwassenen.
Ook voor kinderen kan elektrisch poetsen handig zijn. Wanneer ze het leuk vinden is het een extra motivatie om dagelijks goed te poetsen. Wel is de techniek van elektrisch poetsen heel anders. Voor een kind ermee gaat poetsen is het belangrijk uit te leggen hoe de elektrische borstel gebruikt moet worden.

Mijn kind van 5 jaar kan echt al helemaal zelf goed poetsen.
Zo tussen de 6 en 8 jaar is een goed moment om kinderen wat vaker zelf te laten poetsen. Napoetsen en controleren blijft dan nog steeds van belang. Pas rond het 10 jaar is de fijne motoriek zo goed ontwikkeld, dat een kind echt zelf goed kan poetsen met een handborstel. Met een elektrische borstel kunnen kinderen iets eerder zelfstandig poetsen, mits ze de juiste techniek toepassen. Controle of kinderen ook echt goed hebben gepoetst, blijft aan te raden.

Mijn kind heeft een gaatje en dat komt door zijn vader, die heeft ook een slecht gebit.
Gaatjes in tanden en kiezen worden in eerste instantie veroorzaakt door de frequentie waarmee gegeten en gedronken wordt. Ook de dagelijkse verzorging van het gebit telt natuurlijk mee. Het is echter niet zo dat het krijgen van meer of minder gaatjes erfelijk bepaald is. Maar eet- , drink- en poetsgewoonten binnen een gezin zijn wel overdraagbaar.

We snoepen helemaal niet en toch heeft mijn kind gaatjes.
Niet alleen van snoep en koek krijgen kinderen gaatjes. In bijna alle levensmiddelen zitten suikers en zuren. Deze veroorzaken de afbraak van het tandglazuur. Als het gebit tussen de eet- en drinkmomenten genoeg tijd krijgt om te herstellen zullen er geen gaatjes komen. Als kinderen vaker dan 6 keer per dag eten of heel erg langzaam eten, zijn er voortdurend suikers en zuren in de mond en krijgt het gebit onvoldoende mogelijkheid om te herstellen. Zo komen er sneller gaatjes.

Moeten gaatjes in een melkgebit wel gevuld worden. Ze worden toch gewisseld?
Melktanden wisselen doorgaans rond de leeftijd van 6-7 jaar, melkkiezen wisselen een stuk later, rond de 10-11 jaar. Een onbehandeld gaatje in het melkgebit blijft dus lang zitten en kan behoorlijk pijn gaan doen. Ook kan er een ontsteking aan de tand of kies ontstaan. De blijvende kies die er onder zit kan dan beschadigen.

Gebitkid voor ouders en kinderen
Alle informatie en eerste producten om kinderen te helpen goed te poetsen vind je in de Gebitkid. Een boekje is vooral leuk voor kinderen. Ze vinden er diverse spelletjes in met een opvoedend karakter over goed poetsen. Daarnaast een goede tandenborstel, poetstimer, mondspiegeltje, kauwgum tegen tandplak en nog veel meer. Al onze patiënten kunnen een gratis Gebitkid in onze praktijk afhalen. Deze aktie geldt zolang de voorraad gratis gebitkids strekt.

Afspraak maken?

Maandag t/m donderdag
van 8.15 - 12.00 en
van 13.00 - 16.00 uur
op telefoonummer 020-6449921.

Spoedgevallen

Voor spoedgevallen buiten deze tijden kunt u contact opnemen met Tandarts Spoed Praktijk
0900-8602.

Adresgegevens

Kliniek voor Tandheelkundige Implantologie
Egelenburg 152
1081 GK Amsterdam
The Netherlands