Facings

Je tanden bepalen voor een belangrijk deel je uiterlijk. Gele tanden, scheef staande tanden of tanden met een minder mooie vorm kunnen met behulp van facings omgetoverd worden in een mooie tandenrij. Met behulp van deze facings kunnen wij het uiterlijk van ieder gebit perfectioneren.

Wat is een facing?
Een facing is een laagje tand-kleurig vulmateriaal van composiet of een schildje van porselein. Er wordt vulmateriaal op de tand aangebracht. Hiermee kan de vorm of de kleur van een tand aangepast worden. Ook kan dit spleetjes tussen tanden opvullen, afgebroken hoekjes repareren, gele of bruine tanden weer wit maken en scheve tanden maskeren.

Hoe lang gaat een facing mee?
Een facing gaat vijf tot tien jaar en soms ook langer mee. Roken en veel koffie of thee drinken, werkt verkleuring in de hand. Een facing kan slijten of beschadigen door bijvoorbeeld tandenknarsen of nagelbijten. Een gesleten of beschadigde facing is altijd te repareren of te vervangen. Deze behandeling beschadigt de tand zelf niet.

Van welk materiaal worden facings gemaakt?
Een facing wordt gemaakt van composiet of porselein. Voor een facing van composiet hoeft over het algemeen minder aan een tand te worden geslepen. Ook is het resultaat beter voorspelbaar en de kosten zijn aanzienlijk lager dan bij een porseleinen facing. Daar tegenover staat dat een facing van porselein minder gevoelig is voor aanslag op het oppervlak.

Waaruit bestaat de behandeling voor een facing?
Het aanbrengen van een facing verloopt in een aantal stappen. Een facing van composiet wordt in één behandeling aangebracht. Een porseleinen facing wordt in een tandtechnisch laboratorium gemaakt. Daarom is hiervoor tweemaal een afspraak nodig.

Composiet, Kiezen van de kleur
Eerst kiezen we de juiste kleur van een facing. Het effect van de gewenste kleur is direct zichtbaar. Er zijn verschillende kleuren beschikbaar die ook gecombineerd kunnen worden. Vergelijk het met het mengen van verschillende soorten verf.

Composiet, Afslijpen van de tand
Als het nodig is, wordt een heel dun laagje van het oppervlak van de tand afgeslepen. Dit maakt ruimte voor de facing. Als dit niet gebeurt, wordt de tand iets dikker.

Composiet, Vastplakken van de facing
Voordat het composiet aan de tand plakt, wordt deze met een zuur behandelt. Hierna volgt een hechtlaag. Op deze laag wordt het nog zachte composiet bevestigd.

Porselein, Kiezen van de kleur
Tijdens de eerste behandeling bepalen we in overleg de juiste kleur van de facing aan de hand van een kleurenstaal. De facing wordt vervolgens in het tandtechnisch laboratorium in deze kleur gemaakt.

Porselein, Afslijpen van de tand
Bij een facing van porselein moet bijna altijd glazuur weggeslepen worden. Een porseleinen facing moet namelijk minimaal een halve millimeter dik zijn.

Porselein, Vastplakken van de facing
Tijdens de tweede behandeling wordt de facing aangebracht. Op een hechtlaag wordt de facing geplakt. Wanneer de vorm of kleur van de facing niet goed is, moet een geheel nieuwe facing in het tandtechnisch laboratorium worden gemaakt.

Hoe voelt een facing?
Een facing voelt zoals een eigen tand. Misschien moet je er eerst even aan wennen. Praten kan in het begin wat problemen geven als uw tanden langer zijn gemaakt. Als de vorm van de tanden is veranderd, kunnen klanken wel eens vervormen. Dat gaat na een paar dagen vanzelf over.

Kun je met een facing alles eten?
Met een facing kunt je alles eten. Maar men moet niet op harde dingen bijten, zoals op zuurtjes, nagels of bijvoorbeeld een pen. Ook het afscheuren van plakband met de tanden is af te raden.

Heeft een facing extra onderhoud nodig?
Een facing heeft geen extra onderhoud nodig. Wel moet je zoals altijd het gebit goed schoonhouden. Poets met een zachte tandenborstel. Gebruik regelmatig tandfloss om ook tussen de tanden goed te reinigen.

Wat kost een facing?
De kosten van een facing hangen onder meer af van het materiaal dat gebruikt wordt. Een facing van composiet is aanzienlijk goedkoper dan een facing van porselein. Dit prijsverschil ontstaat onder andere door de kosten van het tandtechnisch laboratorium. In ieder specifiek geval kunnen we vooraf aangeven wat de behandeling gaat kosten.

Afspraak maken?

Maandag t/m donderdag
van 8.15 - 12.00 en
van 13.00 - 16.00 uur
op telefoonummer 020-6449921.

Spoedgevallen

Voor spoedgevallen buiten deze tijden kunt u contact opnemen met Tandarts Spoed Praktijk
0900-8602.

Adresgegevens

Kliniek voor Tandheelkundige Implantologie
Egelenburg 152
1081 GK Amsterdam
The Netherlands